Monessa blogissakin on viitattu viime viikolla alkaneeseen Ylen Elämä pelissä -ohjelmaan. Tänä vuonna siinä keskitytään onnellisuuteen. Näiden kirjoitusten innoittamana minäkin sitten katselin Ylen arkistosta tuon viime viikolla väliin jääneen ohjelman ja tein netissä onnellisuustestin.  Muutamia ajatuksia jäi keskusteluista minulle hautumaan: terve sielu terveessä ruumissa -sanontaan viitattiin ja puhuttiin liikunnan ja ruokailutottumusten merkityksestä ikäänkuin olematta terve ei voisi olla onnellinen. Samalla kuitenkin annettiin tutkimustulostakin, jonka mukaan olosuhteet muodostavat vain 10% koetusta onnellisuudesta. Minun ruumistani (ja mieltänikin) riivaa sairaus, voinko siis olla onnellinen? Laskisin, että terveys/sairaus on paljon myös olosuhteita, tämä nyt osui kohdalleni.

Onnellisuustesti on siis oma arvio eikä mikään absoluuttisen totuuden paljastava tulos. Onnellisuus jakautuukin lopputuloksessa kahtia, mitä ei ensimmäisessä ohjelmassa mainittukaan: onnellisuuteen ja elämäntyytyväisyyteen. Ei tarvitse omata mitenkään suuria ennustajanlahjoja, kun jo voi arvata että minun arvioini omasta elämäntyytyväisyydestä oli paljon alhaisempi kuin tuo oma arvioini onnellisuudestani. Onnellisuus määriteltiin tässä hyvinvoinnin tilaksi, "jossa ihminen pitää elämäänsä hyvänä, mielekkäänä ja arvokkaana, kokee mielenrauhaa, näkee tulevaisuutensa valoisana, kokee hallitsevansa elämäänsä ja voivansa toteuttaa kykyjään ja lahjojaan sekä rikastuttaa muiden elämää."  Tuolla tavalla onnea ajatellen minulla on paljon hyvin: vain mielenrauha horjuu välillä kun tulevaisuuden edessä leijuu synkkiä pilviä, oma elämänhallintakin on ollut hiukan vaikeampaa. Ihan ensimmäisenä ei ehkä tule mieleen, että vakavasti sairastunut voi saada keskivertokansalaisen onnellisuuspisteet, 70/100 kuitenkin sain, tosin toisella kertaa sain vain 60 pistettä. Sekin oli paljon enemmän kuin monen ohjelmassa valmennettavan tulokset. Melko onnellinen siis.

Elämäntyytyväisyys on tyytyväisyyttä vallitseviin olosuhteisiin suhteessa omiin voimavaroihin ja odotuksiin, elämäntilanne, sosiaaliset suhteet ja virikkeet vaikuttavat tähän. Minä en tottavie ole nyt tyytyväinen olosuhteisiini enkä tämänhetkisiin voimavaroihini, varsinkaan fyysisiin. 33/100 taitaa olla ihan ymmärrettävä tilannearvio.

Lopuksi testi antaa vielä onnentaitopisteitä, 73 sain sadasta. Kehitettävää siis on. Taisin kyllä jo väsähtää koko testipakettiin kun eksyin välillä vertailemaan pisteitäni muiden tuloksiin ja sitten hyppelin eteenpäin jo malttamattomana. Testin tarkoitus on tietenkin hyvä ja varsinkin ohjelmassa kuulsi aito paneutuminen elämisen taitoon jokaisen yksilöllisyyttä arvostaen. Testin rasteja intuitiivisesti klikkaillen ei välttämättä kovin syvällisesti tule pohdittua ja ainakin itse huomasin etten jaksanut enää paneutua onnentaitopisteiden jälkeen vinkkeihin kehittää näitä taitojani. Mitään sinänsä uutta minulle ei sivustosta irronnut. Ilman testiäkin olisin osannut sanoa, etten elämässäni juuri nyt ihan hymyilyttävintä vaihetta elä. Kuitenkin se, että moni asia on kohdallaan ja pisteitä sain lähtökohtaani nähden ihan mukavasti, piristi päivääni.

Paitsi onnellisuustestiä, on tänään mainittava lääkkeestäkin, jota siis otin tänään toisen kerran. Mitään välittömiä vaikutuksia, pahoinvointia tms. en havainnut. Paitsi että verenpaine seikkailee melkoisesti myös ihan normaalipaineen alle. Tuon pillerin varaan varmaan laitoin paljon onnelisuustestiäkin tehdessäni. Tässä kun on oikeasti pelissä elämä.