Sanat raihnaisen rooli hyppäsivät silmille lehtiartikkelista, jota laiskana kesäaamuna lueskelin kun aamuni ja keskipäiväni oli eilisen toisintoa. Raihnaiseksi todella itseni tunnen, kun koetan keksiä tapoja selviytyä jokapäiväisistä toiminnoista ilman peukalo-etusormi -otetta kummallakaan kädellä. Jäjelle jäävät kolme sormea ovat innoissaan, mutta eivät kovin tottuneita tehtäviinsä, harjoittelijoita, mokomat. Koirakin huomasi tilaisuutensa tulleen kun otin juustopalasen jääkaapista pikkurilli-nimetön -otteella vasurilla. Oikean käden sama ote keskittyi oven sulkemiseen. Juusto päätyi koiran suuhun.

Onko minulla rooli? Rooli on sellainen, joka otetaan ja voidaan panna pois. Sitä esitetään, mutta sitä ei todella tarvitse olla. Varmasti välillä on tilanteita, jolloin raihnaisen rooli houkuttaa, ja tekeydyn pystymättömämmäksi kuin mitä tarvitsisi. Väsymys, jopa uupumus on mainitu lääkkeeni ensimmäisenä sivuvaikutuksena, on kavalaa. Vetämättömyys ja minkään huvittamattomuus ovat tuttuja tunteita arkielämässäkin ihan jokaiselle. Itsensä patistamisen taito ja tahto voivat hukkua vaatimusten alle kovin helposti. Silloin raihnaisen rooli on pelastus, suojakilpi, ja tarpeellinenkin jos keho huutaa lepoa.

Mutta tähän raihnaisen rooliin minut kyllä määrättiin vastentahtoisesti, esitän ja elän sen kyllä. Tämä on silti enemmän kuin rooli. Tämä on elämäni nyt.

Tekniikan ihmeisiin tutustujan roolissa löysin Päivän Sana -palvelun eilen illalla. Niinpä tästä lähtien sivullani on vaihtuva Raamatunlause minulle ja teille lukijoilleni puhuttelemaan omalla tavallaan. Tulin koneelle tuo "raihnaisen rooli" -ajatus mielessäni kun tämän päivän lause pysäytti:

Mutta minä olen kuin viheriöitsevä öljypuu Jumalan huoneessa, minä turvaan Jumalan armoon aina ja iankaikkisesti. Ps. 52:8

Lutherin opetuksen mukaan kaikki kätkeytyy vastakohtiensa alle. Kun tunnen itseni raihnaiseksi, julistaa Raamattu kuitenkin toista. Viheriöitsevä öljypuu? Jumalan armoon turvaava voi uskoa sitä olevansa, tuntuu miltä tuntuu. Tuo sai tuntumaan olon vähemmän raihnaiselta.