Blogiystävä kysyi syöpäaiheisista kirjoista. Niitä on aikojen saatossa julkaistu runsaasti. Siksi en ole järin innostuneesti ottanut vastaan ehdotuksia tämän oman blogini kirjana julkaisusta. En tiedä, mitä uutta toisin tälle rintamalle, niin paljon on jo sanottu. Lisäksi ovat sitten kaikki muut sairaskertomusaiheiset kirjat, näitä riittää. Rankat kokemukset ovat monilla muillakin pukeutuneet sanoiksi. Ansiokas arktikkeli syövän käsittelyssä kirjoissa on julkaistu Suomen Syöpäpotilaiden Yhdessä-lehdessä 2/2006. Artikkelissa mainittu kirjallisuusluettelo löytyy myös tästä. Aikaa on tietysti kulunut ja uusia kirjoja on ilmestynyt sen jälkeen, esimerkiksi Lundanien Viikkoja, kuukausia. Rintasyöpäyhdistyksen keskustelusivuilla on myös vinkkilinkkiketju syöpäkirjallisuudesta (avaa vinkkipalsta, valitse ylin kirjallisuutta-ketju, huomaa, että se jatkuu toiselle sivulle!).

Muutamia kirjoja olen lukenut, oli aika, jolloin hain ja luin sairaskertomuskirjoja aktiivisemmin, juuri nyt en niinkään. Satu Hassin kirjasta Tukka hattuhyllyllä jäi päälimmäiseksi mieleen poliitikon päättäväinen ja intohimoinen suhtautuminen työlle, syöpää koskevia merkintöjä oli huomattavasti vähemmän kuin politiikkaa. Rankoista hoidoista huolimatta järjestelyillä pääsi tärkeisiin kokouksiin, toisaalta Hassi oli etuoikeutetussa asemassa, kun taksikyyti oli työn puolesta ja työajat josutivat. Kirjan anti oli, että omaa elämää ei kannata uhrata ja unohtaa, jos vain voi ja elämäntehtävän tarkoituksellisuuden kokeminen kannattelee vaikeissa tilanteissa.

Aika moni kirja on surukirja, sairaskertomus on kirjoitettu jonkun muistolle. Rankkaa luettavaa, jotkut avaavat huikeita näköaloja, parhaimmasta päästä on Tiina ja Reko Lundanin kirja, joka viime keväänä antoi minulle paljon. Syövät, perheet, elämät ovat yksilöllisiä kuten kirjoista voi lukea, yksikään elämä ei tietysti ole turha ja siten ovat kirjansa tai kuvauksensa ansainneet.

Itse syöpää sairastavana huomaa helposti myös television ohjelmat, joissa syöpää sivutaan, ensi maanantaina alkavassa YLE:n Kotikatsomon uutuudessakin jo ennakkomainoksissa mainitaan syövän uusiutuminen. Samoin MTV3 esittämän Sydänjää-sarjan uuden tuotantokauden keskeisenä juoniaiheena on perinnöllinen rintasyöpä. Keskiviikkoiltojen Greyn anatomiassa yksi päähenkilöistä sairastui myös, onneksi viime jaksoss Izzie sai hymyillä leveästi: ei merkkejä syövästä enää.Tässä vain muutamia, kaikissa lääkärisarjoissa syöpä on toistuva potilasaihe. Yleensä nopeasta kuolemaan johtava ja näyttäviä kärsimyksiä esille tuova.

Jos joku on lukenut jonkun koskettavan kirjan tai katsonut syöpää käsittelevän tv-ohjelman tai elokuvan, niin otan kommentteja näistä mielelläni vastaan!