Sain ystävällisen suorasukaisen kirjavinkkauksen kun suositeltu kirja samantien lykättiin käteeni. Ihanaa palvelua, useinhan unohtaa samantien suositellun kirjan ja sitten kirjastossa tai kirjakaupassa häkeltyneenä muistelee, mikähän se olikaan. Tämä kirja, Henning Mankellin Italialaiset kengät oli vinkin arvoinen, kirjaa ei olisi oikein malttanut käsistään laskea ja sen maailma kulkee ajatuksissa jatkuvasti. Vaikutuin siis. Ja nyt annan siis hyvän kirjavinkin tässä itsekin. Lukekaa. Ja suurkiitos kirjan lainaajalle, en ihan heti malta sitä palauttaa.

Henning Mankell on ennenkaikkea tullut tunnetuksi dekkarikirjailijana, tänäkin kesänä televisiossa näytettävän Wallander-hahmon luojana. Mutta Mankell pystyy siis muuhunkin, Italialaiset kengät on kaunokirjallinen koskettava teos. En käy sen juonta tässä paljastamaan, mutta esiin nousee teemoja kuolemisesta, elämän valinnoista, varsinkin virheistä, vastuusta, pelosta, yksinäisyydestä ja läheisyydestä, rakkaudesta, sukulaisuudesta, vanhenemisesta.

Kirjan tekniikka ja maailma on kiehtova. Lukijana olen kuin tietokonepelissä: tällä tasolla näyttää tältä ja siellä toimii nämä lainalaisuudet kun äkkiä löytyykin ovi toiselle tasolle, jossa taas peli kulkee uudessa maisemassa ja siitä seuraavaan. Tarina kulkee eteenpäin ja tuo esiin yhä uusia yllätyksiä. Tulee perille ja luulee olevansa lopussa vain huomatakseen että kertomus jatkuukin aivan yllättävällä tavalla. Ja kuitenkin kaikki nivoutuu tiiviiisti toisiinsa. Romaanihahmot ovat aluksi pelkästään outoja yksinkulkijoita, joita yhdistää tietynlainen originelli erakkoluonne, mutta heistä avautuu syvän inhimillisiä hahmoja, kuin kuka tahansa meistä. Luonto on vahvasti läsnä romaanissa, jää, metsä, meri ja talvipäivänseisaus ovat kirjan eri osien niminäkin. Suomalaiselle lukijalle ruotsalaisen meri- ja metsämaiseman kuvaus tuntuu niin tutulta, kuin omalta.

Italialaiset kengät on hyvä nimi kirjalle, vaikka ne varsinaiset kengät kulkevat pienenä sivujuonteena tarinan mukana. Suutarilla mittojen mukaan tehdyt, täydellisen istuvat, uniikit. Hyvää kohtelua ja hoitoa kaipaavat. Juuri niinkuin jokaisen elämä.